Lakberendezési és színválasztási ötletek 2021-ben

Lakberendezési és színválasztási ötletek 2021-ben

Lakberendezési és színválasztási ötletek 2021-ben

Milyen színek divatosak idén a Pantone színszakértő csapata szerint? Milyen festési és lakberendezési ötletekkel tehetjük komfortosabbá otthonunkat a járvány idején?

A COVID-19 világjárvány közel egy éve határozza meg a mindennapjainkat. A járvány ellen a leghatékonyabb védekezésnek vélik azt, ha otthon maradunk. Mindez felértékelte a minket körülvevő miliő szerepét, hiszen kénytelenek vagyunk akár napi 24 órát is zárt falak közt tölteni, így egyáltalán nem mindegy, hogy milyen falak, berendezési tárgyak és dekorációs eszközök között töltjük időnket. Az otthonunkban található helyiségek közül is a konyha-étkező-nappali helyiség-trió kapja a legnagyobb hangsúlyt, hiszen manapság akár napunk jelentős részét is itt töltjük, amit érdemes figyelembe venni a beltér megtervezésekor.

Az év színe

Színválasztáskor érdemes lesz idén a meleg színeket előnyben részesíteni, ezek ugyanis energiát sugároznak, jókedvre derítenek, barátságos hangulatot árasztanak.  Ennek fényében a 2021-es év a természetes, meleg földszíneké lesz, melyek megjelenhetnek a falakon, a bútorokon, a berendezési tárgyainkon és az egyéb lakástextíliákon. Továbbra is meghatározó szerepet tölthetnek be továbbá a békét és nyugalmat árasztó kékes-zöldes árnyalatok.

2021-re a Pantone Kft. festékgyár két színt választott az év színének: Ultimate Grey-t  Illuminatinget – a sárga egyik árnyalata- melyek az erőt és a pozitivitást képviselik. A vállalat leginkább a Pantone Színazonosító Rendszerről (Pantone Matching System) ismert, ami a gyár szabadalmaztatott színskálája. 2000 óta a cég minden évben bejelenti az év színét, melynek meghatározásának előzménye a Pantone globális kutatása. A felmérés során számos tényezőt vizsgálnak. Lásd: Az év színe: pantone 2020-2021 – divatszínek a lakásdekorációban.

Lakberendezési és színválasztási ötletek 2021-ben

Étkező dekorálása, berendezése

A falak meztelenségét ellensúlyozhatjuk különféle fali dekorációs elemekkel. Fényképeinket nyers faszínű, sárga vagy barna keretbe foglalhatjuk. Díszíthetjük otthonunkat műnövények széles választékával például a dzsungel-hangulatot idéző pálmalevéllel. Ízlés kérdése, hogy az étkezőnk berendezésekor egy visszafogottabb irányzatot részesítünk előnyben – például nyírfából készült dekorációs elemekkelvagy pedig a színek kavalkádjával szeretnénk különleges hatást elérni – ez esetben a pávamotívum egy nagyszerű választás lehet. Lásd bővebben: Étkező dekorációs ötletek és trendek 2020-2021-ben

Kis étkező berendezésekor a funkcionalitást tartsuk szem előtt, törekedjünk arra, hogy a rendelkezésünkre álló minden helyet a zsúfoltságot mellőzve használjuk ki, amire az asztalos mesterek egyedi tervezési konyhabútorai is segítségül lehetnek.

Konyha-étkező és konyha-étkező-napppai berendezése

Ha a konyha és az étkező egy helyiségben van, akkor a konyhapulton, a konyha falán is visszaköszönhetnek azok a dekorációs elemek, amikkel az étkezőnketszemélyesebbé tettük. 

Az ünnepekhez kapcsolódó dekorációs lehetőségek tárháza szintén nagy, az ünnepi hangulatot fokozhatják a szalvétagyűrűk, mécsesek, tálcák is. Meleg árnyalatokkal berendezett tér esetén fokozhatjuk az eleganciát az arany vagy rózsa arany színnel, például asztali futó és színben hozzá illő gyertya formájában.

Amennyiben nemcsak a konyha és az étkező, de a nappali is velük egy légtérben van, még fontosabb, hogy minden bútor, lakberendezési tárgy betöltse a funkcióját, miközben megmarad a harmónia. Egy-egy elemet kiemelhetünk akár egy erőteljesebb színnel, alkalmazhatunk ismétlődő mintákat is.

Nem mindegy ugyanis, milyen környezetet teremtünk magunk körül, a megválasztott kiegészítőkkel viszont tehetünk azért, hogy otthoni környezetünk olyanná váljon, amiben jól érezzük magunkat – mert a jókedv sok esetben otthon kezdődik.

Kapcsolódó képek: